H1: MET ANDERE
OGEN

H2: NIEUWS
OVERZICHT

H3: Stilleven in haar perfectie

button-primary: Meer informatie

button-secondary: Lees meer

Fruitcake halvah topping brownie sweet chupa chups lemon drops pie. Candy pastry tiramisu dessert caramels.

3/1/2023

Blog #4 – De museumdocent

Club Zien: op ontdekkingstocht door het museum met een museumdocent

Janne in gesprek met leerlingen van Curio prinsentuin Andel. Foto: Manoah Salampessy

Verrast door een schilderij, verwonderd door een verhaal of zelf een kunstwerk maken? Een geslaagd museumbezoek staat of valt met een bevlogen museumdocent. Deze kent de doelgroep als geen ander en maakt leerlingen enthousiast voor kunst, erfgoed en design. Maak kennis met museumdocenten Emmeken en Janne: “Een bezoek aan een museum sluit dankzij Club Zien supergoed aan bij de belevingswereld van vmbo-leerlingen!”

Emmeken en Janne zijn al sinds de oprichting van Club Zien bij het project betrokken. Regelmatig ontvangen zij vmbo-leerlingen in Het Noordbrabants Museum en het Design Museum in Den Bosch. Samen met een groep andere museumdocenten vormen zij een divers team. “We hebben allemaal onze eigen expertise en studieachtergrond. En ondanks dat we van elkaar verschillen, hebben we ook hetzelfde doel voor ogen: vmbo-leerlingen verrassen en enthousiast maken voor kunst, erfgoed, cultuur, geschiedenis en design. Dat doet iedere museumdocent op een andere, unieke manier,” aldus Emmeken.

Verschillende achtergronden, dezelfde ambitie

Zelf heeft Emmeken jarenlange ervaring in de retailsector: “Ik hou me dagelijks bezig met locaties waar mensen samenkomen en probeer voor mijn werk ruimtes te creëren waar iedereen zich prettig voelt.” Zij ziet hierin veel overeenkomsten met haar werk als museumdocent: “Ik vind het belangrijk dat leerlingen zich prettig voelen in een museum. Daarom ben ik de hele tijd bezig met hoe zij een museum beleven.” Collega Janne heeft een hele andere achtergrond. Naast haar werkzaamheden als museumdocent coördineert zij educatieve projecten bij verschillende culturele instellingen: “Ik heb veel ervaring in het ontwikkelen van onderwijsprogramma’s voor vmbo-leerlingen en mbo-studenten.” Volgens haar sluit dit mooi aan op het museumdocentschap: “Ik vind het leuk om onderwijsprogramma’s te ontwikkelen en coördineren. Maar om daadwerkelijk met groepen leerlingen aan de slag te gaan en te zien hoe enthousiast ze kunnen worden, vind ik toch wel het allerleukste. Pas dan ervaar je de theorie in de praktijk!”  

Met Club Zien gaan leerlingen pas echt hun ogen gebruiken

Volgens Emmeken en Janne past de naam ‘Club Zien’ uitstekend bij de educatieve programma’s: “Leerlingen gaan zelfstandig aan de slag. Ze krijgen veel vrijheid en leren spelenderwijs naar kunst te kijken. Ik ben er om hen te coachen, te ondersteunen en de rust te behouden. Het is belangrijk dat ze niet vluchtig naar kunst of design kijken, maar ook echt zien. Een van de middelen om dat te bereiken, is wat wij noemen de ‘Thinking Routine’, een set van vragen of stappen die docenten kunnen gebruiken tijdens een rondleiding.” Volgens Janne moet een museumbezoek een clubgevoel oproepen: “Ik vind het heel belangrijk dat elke ervaring, mening of belevenis er mag zijn. Door oprecht interesse te tonen in de leerlingen en naar hun mening te vragen, probeer ik een clubgevoel te creëren. Iedereen hoort erbij, want het museum is een plek voor ons allemaal.”

Emmeken in gesprek met een leerling tijdens een testronde in Het Noordbrabants Museum. Foto: Harm Dommisse

Ontdek zelf wat een museum met je leerlingen kan doen

Voor Emmeken zijn er genoeg redenen om met je klas langs te komen: “Een museumbezoek hoeft niet stoffig te zijn, dat bewijst de aanpak van Club Zien. Door vmbo-leerlingen nauw te betrekken bij de ontwikkeling van onze educatieprogramma’s en gebruik te maken van hun ideeën en feedback, sluit een bezoek veel beter aan op wat zij leuk en interessant vinden.” Janne vult aan: “Ook doordat we niet alleen maar naar kunstwerken of andere objecten kijken, maar ruimte scheppen voor veel meer: muziek, dans, fotografie, mode, film, theater, noem maar op!” Wie dit enthousiasme over wil brengen op leerlingen, neemt snel contact op met Club Zien. Om een bezoek te plannen waardoor je leerlingen met andere ogen leren kijken. En ze ontdekken dat ook een museum een verrassend leuk uitje kan zijn.  

Meer weten, of meteen een bezoek plannen? Klik hier om contact op te nemen met Club Zien.

BENIEUWD NAAR 
CLUB ZIEN?

Dat vinden wij super tof!
Klik hieronder voor meer informatie.